Zo verbouwd!

Aandachtspunten bij het verbouwen van uw appartement

Verbouwen gaat steeds gepaard met hinder (stof, lawaai) en zelfs beschadiging aan gemene delen (lift, gangen en trappen).

Daarom enkele eenvoudige tips om problemen met verbouwingen te vermijden :

  • Licht de syndicus op voorhand in van uw verbouwingswerken, zeg wat u allemaal zal doen, wanneer u de werken plant te starten en wanneer u meent ze af te werken.

  • Hang een nota in die zin in de lift of aan de muur nabij de inkomdeur en zet er een telefoonnummer op waarop u te bereiken bent zo er een probleem opduikt of iemand hinder ondervindt.

  • Voer geen werken uit die lawaai veroorzaken tijdens schoolvakanties en weekends. Begin er niet aan vòòr 8h00 en stop om 18h00.

  • Begin de werken met het afdichten van alle verluchtingsopeningen en schachten. Via die weg verspreidt stof zich immers naar boven en ondergelegen eigendommen.

  • Open in geen geval technische kokers. Eén vallende steen kan veel schade aanrichten aan toevoer- en afvoerleidingen. De gevolgschade kan zeer groot zijn.

Als je verbouwt, doe het goed en grondig !

Moderniseer dan ook alles wat onder de vloer zit. Vernieuw ook alle water en verwarmingsleidingen.

Schade door lekken in oude leidingen is, na dak- en gevelproblemen, de grootste ergernis in appartementsgebouwen.

Bij het plaatsen van nieuwe ramen

Ramen op de zeedijk of ramen naar het westen gericht krijgen het zwaar te verduren bij de combinatie regen / wind.

Geen enkel raam is 100% waterdicht. Dat gebrek aan dichtheid geldt op twee niveau's :

  • dichtheid tussen de bewegende en vaste raamdelen.

  • dichtheid tussen het raamkader en de constructie waarin het is opgesteld.

Gebreken op het eerste niveau uit zich in plasvorming op vensterbank of vloer. Dit is op zich niet dramatisch omdat dit water vrij snel terug opdroogt. Een deel ervan sijpelt door de voegen naar de er onder gelegen chape, die dan fungeert als een soort spons.

Water die langs het raamkader - en dan vooral onderaan - doorsijpelt zorgt voor grotere problemen. Dit water sijpelt door naar de betonnen draagstructuur waar het door het beton (dit is van nature poreus) wordt opgenomen. Een gevolg daarvan is dat de wapening onder invloed van ingesloten zouten begint te roesten.

Voorzie daarom eerst in de plaatsing van een waterdichte enveloppe (bij voorkeur in EPDM) waarop dan het raam wordt gezet. Op die manier wordt mogelijks doorsijpelend water naar buiten afgevoerd en niet door het gebouw geabsorbeerd.

Eenvoud werkt
fout gezien ? suggestie doen ?